Άτομο, Ψυχή, Κοινωνία

Sep 22, 2018

19:30

Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Οδός Μακρή 11, Ακρόπολη

Θέμα:“Οι μη έλλογοι” στο έργο του John Locke.

Ομιλήτρια: Αλεξάνδρα Κωνσταντακοπούλου, Κοινωνιολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου

Στη παρούσα εισήγηση με τίτλο «Οι μη έλλογοι στο έργο του JohnLocke», αρχικά θα γίνει μια απόπειρα να οριοθετηθεί η έννοια του μη έλλογου ατόμου, όπως αυτή αποτυπώνεται στο βιβλίου του «Η Δεύτερη Πραγματεία Περί Κυβερνήσεως». Επιπλέον, θα εντοπιστεί η σχέση που παρατηρείται μεταξύ μη ελλόγου, Ορθού Λόγου, Νόμου της Φύσης και φυσικών δικαιωμάτων. Τέλος, θα παρατεθούν ορισμένες προτάσεις-μέτρα, τα οποία αφορούν τα μη έλλογα άτομα.

 

Θέμα: “Επιστημονική Φαντασία και Ψυχιατρική: Ο λόγος περί δυστοπίας (Γιατί να προφητεύουμε κακά;)”

Ομιλητής, Θανάσης Μαντζάρας, συγγραφέας

H ψυχιατρική επιστήμη όπως παρουσιάζεται κυρίως στη λογοτεχνία της Επιστημονικής Φαντασίας ως δυσ-τοπικό μοτίβο. Οπτική γωνία η αντι-ψυχιατρική, όπως ήταν γνωστή τις δεκαετίες του ’60 και ’70. Θα προβληθεί ένα video, όπου η ανάγνωση ενός παλαιού δοκιμίου μου για τις δυσ-τοπίες έχει προσαρμοσθεί σε σκηνές από την δυστοπία «1138» του Τζωρτζ Λούκας (‘’Πόλεμος των Αστρων’’). Το video δημιουργήθηκε από τον Ψυχίατρο κ. Διονύσης Λιάρο.

 

Θέμα:“Ψυχή και Αυτονομία στη σκέψη των Κορνήλιου Καστοριάδη και Michel Lobrot.”

Ομιλητής: Γιώργος Αναστασόπουλος, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας

Η σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη και του Μισέλ Λομπρό, η πίστη τους στην ελευθερία, συναντήθηκαν για χρόνια στην ομάδα Socialisme ou Barbarie και διαμόρφωσαν τη συλλογική συνείδηση, που εκφράστηκε μέσα από τον Μάη του ’68. Οι δρόμοι των δύο μεγάλων στοχαστών μπορεί να χώρισαν, κι οι δυο τους ωστόσο ακολούθησαν φαντασιακά και δημιουργικά τους λαβύρινθους της ψυχής, με πυξίδα την ατομική και κοινωνική αυτονομία. Αυτές τις θεωρητικές και μεθοδολογικές τους προσεγγίσεις θα προσπαθήσει να καταγράψει η συγκεκριμένη παρουσίαση.

 

Συντονίζει: Ελένη Κούτσικα, Πτυχιούχος Πιάνου και Αρμονίας, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Εμψυχώτρια Ομάδων – Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

Χώρος διεξαγωγής: Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Οδός Μακρή 11, Ακρόπολη

Copyright 2020 All rights reserved