Θεματική ενότητα “Εργασιακό Περιβάλλον και Σχέσεις”

Sep 28, 2020

20:00

Online

60

Σύνδεσμος αναμετάδοσης ομιλίας: https://us02web.zoom.us/j/85422680033?pwd=MVNRelFGenduMWZXRVZWUHEyb1JmQT09

Ομιλητής: Αντωνίου Σταμάτης, Αναπλ. Καθηγητής Ψυχολογίας ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ, Διευθυντής Εργαστηρίου Κοινωνικής & Οργανωσιακής Ψυχολογίας, Υπεύθυνος Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ειδική Αγωγή»

Θέμα: “Εργασιακό στρες & επαγγελματική εξουθένωση (burnout): Στρατηγικές αντιμετώπισης & συγκρίσεις μεταξύ επαγγελμάτων”

Tο εργασιακό στρες έχει αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής διεπιστημονικής μελέτης, κυρίως ως προς την επισήμανση των σημαντικών επιπτώσεών του στη συνολική ευεξία του σύγχρονου εργαζόμενου αλλά και ως προς τον προσδιορισμό των σοβαρών συνεπειών του για τους οργανισμούς αναδεικνύοντάς το ως σύγχρονο οργανωσιακό φαινόμενο. Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης/ΕΕ (burnout) αναφέρεται σε συμπτωματολογία ψυχοσωματικής καταπόνησης λόγω και των στενών διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ επαγγελματιών και αποδεκτών των υπηρεσιών τους. Διεθνώς, οι έρευνες για την ΕΕ επικεντρώνονται κυρίως στους επαγγελματίες υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας όπως εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εν κατακλείδι, συνιστά το αποτέλεσμα χρόνιου και μη ορθολογικώς διαχειριζόμενου στρες που βιώνουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να ανταποκριθούν με επάρκεια σε πολλαπλούς ρόλους και αποδεικνύεται μία πολυδιάστατη διαδικασία που επιδεινώνεται διαρκώς ώστε να μην είναι πλέον σε θέση ο επαγγελματίας να ανταποκριθεί, στοιχειωδώς ενίοτε, στα εργασιακά του καθήκοντα.

Συντονίζει: Γιώργος Κράλλης

  • Αλέξανδρος – Σταμάτιος Αντωνίου

Copyright 2020 All rights reserved