Blog

Αυλαία στον Μικρόκοσμο για το Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας

Με την ειδική προβολή της ταινίας «Καρδιά Βουνό» του Νταγκούρ Κάρι, στο σινέ Μικρόκοσμος, Λ. Συγγρού 106 Κουκάκι, την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:30 ανοίγει η αυλαία του διήμερου Φεστιβάλ για την Ψυχική Υγεία των “Humanlinks – Ανθρώπινοι Σύνδεσμοι”.
Η προβολή οργανώνεται από την ομάδα κινηματογράφου των humanlinks σε συνεργασία με τον Αντρέα και την Μαργαρίτα, δυό υπέροχους νέους φίλους μας, του Σινέ Μικρόκοσμος.

Περισσότερα στο https://www.mikrokosmos.gr

Σας περιμένουμε!

Η Φωτογραφική ομάδα “Humanlinks – Ανθρώπινοι σύνδεσμοι”

Η Φωτογραφική Ομάδα “Humanlinks – Ανθρώπινοι σύνδεσμοι” ξεκίνησε τις δραστηριότητές της με ένα ολιγομελή πυρήνα στις αρχές του 2016 μετά από προτροπή του Γιώργου Κράλλη, (Κοινωνικός – Διαπολιτισμικός Λειτουργός, Εμψυχωτής Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων, Ψυχοθεραπευτής NDI).

Όλα τα μέλη ήταν αρχάρια σε σχέση  με το φωτογραφικό μέσο, αλλά με την πάροδο του χρόνου καλλιέργησαν την προσωπική τους ματιά και αισθητική. Σκοπός της ομάδας είναι η σταδιακή ανακάλυψη της μοναδικής σχέσης που μπορεί να προκύψει από την επαφή του καθένα προσωπικά με την τέχνη της φωτογραφίας, η εξωτερίκευση των συναισθημάτων και η αγάπη για την τέχνη και τον άνθρωπο.

Οι δραστηριότητες της Ομάδας είναι:

  • Μαθήματα τεχνικής και ιστορίας της φωτογραφίας
  • Σεμινάρια και διαλέξεις που αφορούν θέματα φωτογραφίας
  • Εκθέσεις φωτογραφίας

Τι είναι το συγγραφικό καφενείο;

Το συγγραφικό καφενείο είναι μια από τις ομαδικές δραστηριότητες των humanlinks.Λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια σε εβδομαδιαία βάση.Συναντιόμαστε πέντε με εφτά παιδιά και εκφράζουμε μέσα από το γραπτό λόγο σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες της τρέχουσας ζωής μας, μικρά διηγήματα και ποιήματα. Στην αρχή, οι περισσότεροι από μας, νιώθαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε, δεν είχαμε την εμπειρία και πιστεύαμε ότι θα πρέπει να έχεις ιδιαίτερες δεξιότητες. Έτσι ξεκινήσαμε με μικρά κείμενα, και σιγά σιγά αρχίσαμε να νιώθουμε ευχάριστα διότι μπορούσαμε να εκφράσουμε βαθύτερα πράγματα που δεν είχαμε τη δυνατότητα να τα εκφράσουμε με τον προφορικό λόγο. Η εξέλιξή μας ήταν ταχύτατη. Αφυπνίστηκε ο εσωτερικός εαυτός, ο οποίος είχε ραντεβού μια φορά την εβδομάδα να αφηγείται την ιστορία του. Ο5ρισμένοι από μας έχουμε πλέον αυτή τη δυνατότητα αφήγησης εκτός από το εβδομαδιαίο ραντεβού και στα σπίτια μας, στην καθημερινότητά μας. Αυτή η βελτίωση στην ικανότητα αφήγησης καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που λέγαμε τα πράγματα. Φτάσαμε σε ένα σημείο μέσα από αυτή τη διαδικασία να ανταλλάσουμε πληροφορίες, να γνωριζόμαστε βαθύτερα, να εμπλουτίζουμε τα συναισθήματά μας, να γνωρίζουμε τις αδυναμίες και τις δυνατότητές μας. Μέσα από την αφήγηση και το μοίρασμα των προσωπικών εμπειριών και συναισθημάτων μας, είχαμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε μια προσωπική ταυτότητα και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

 

Humanlinks

HUMANLINKS – ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ 

Ποιοι είμαστε Βασικός Στόχος

Οι humanlinks – Ανθρώπινοι Σύνδεσμοι, είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που δοκιμάστηκε στο παρελθόν σε θέματα ψυχικής υγείας. Προερχόμαστε από κάθε οικονομικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, καθώς και από κάθε μορφωτικό επίπεδο.

Τα μέλη της ομάδα μας πάσχουν απ’ όλο το φάσμα των ψυχικών διαταραχών. Το γεγονός αυτό δεν μας διαφοροποιεί, αντίθετα μας ενώνει περισσότερoκαι βαθύτερα, αναδύοντας αρχές που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας μας και υποστηρίζει τις σχέσεις μεταξύ μας. Σεβασμός, κατανόηση και αποδοχή άνευ όρων του κάθε μέλους και με ενδιαφέρον και διαθεσιμότητα όταν κάποιος μας καλεί να τον στηρίξουμε. Με αυτόν τον τρόπο εκπαιδευόμαστε και ενισχύουμε την έννοια της αυτοβοήθειας που είναι ο βασικός θεραπευτικός μας στόχος σε συντονισμό και συνεργασία με τους ειδικούς θεραπευτές μας.

 

Το παρελθόν

Στο παρελθόν πολλοί από εμάς νοσηλευτήκαμε, σε ψυχιατρικά ιδρύματα, Άλλοι, καταλήξαμε να παραιτηθούμε από την ζωή και παραμένοντας, σε άρνηση, αδυνατούσαμε να βγούμε από τα σπίτια μας. Η ζωή μας έφτασε μέχρι τα άκρα της ανθρώπινης εμπειρίας βιώνοντας την απώλεια του εαυτού, τις ταυτότητας και της κοινωνικής μας υπόστασης. Κάθε αναφορά στις ψυχικές μας διαταραχές, διέγειρε έντονα συναισθήματα στο οικογενειακό και κοινωνικό μας περιβάλλον ή ευρύτερα. Αυτό που εισπράτταμε από τους ανθρώπους ήταν φόβος, θυμός, λύπη, απαξίωση κλπ. Διότι δίχως να το γνωρίζουν μας ταύτιζαν με τις διαταραχές και τα συμπτώματα. Πρώτοι, εμείς οι ίδιοι, χτυπήσαμε τους εαυτούς μας, ένοχοι, για τον στίγμα που μας χαρακτήριζε. Από άμυνα πληγωθήκαμε και πληγώσαμε τις οικογένειές μας ή όποιον βρέθηκε στο δρόμο μας με καλή ή αρνητική πρόθεση προς εμάς.

 

Σήμερα

Σήμερα είμαστε σε θέση να λέμε ότι κανένας δεν φταίει γι’ αυτό! Όταν αρχίσαμε να αναρρώνουμε, είδαμε την αλήθεια και συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχουν τελικά ένοχοι σε αυτήν την περίσταση. Υπάρχουν απλώς άνθρωποι και μια κοινωνία που υποφέρουν.

Νιώθοντας, όντας, τυχεροί μέσα στην μεγάλη ατυχία του να αρρωστήσουμε, ήρθε η κατάλληλη συγκυρία, να βρεθούμε μεταξύ μας και με τον συντονισμό ενός ανθρώπου, επαγγελματία ψυχικής υγείας, που πίστεψε σε μας και είδε αυτό που πραγματικά είμαστε, δημιουργήσαμε και οργανώσαμε την ομάδα μας.

 

Νέες βάσεις

Κατ’ αρχάς χρειάστηκε να εκπαιδευτούμε στην διαχείριση της ίδια μας την νόσου και των συμπτωμάτων της. Πολλές φορές αυτό ήταν πολύ δύσκολο και έπρεπε να κάνουμε μεγάλο αγώνα τον οποίον όμως κάναμε με προθυμία. Όχι επειδή δεν είχαμε άλλη επιλογή αλλά επειδή είχαμε δοκιμάσει έστω μια στάλα από το άλλο, το ποιο φωτεινό την ελευθερία, την αγάπη και τα αγνά αναμεταξύ μας και προς την ζωή κίνητρα. Αυτά “έσπρωχναν” καθημερινά την ελπίδα μας και κερδίζαμε κάθε φορά έδαφος του νέου και αυθεντικού εαυτού μας.

Ξεκινήσαμε να θέτουμε τις νέες βάσεις της ζωής μας, δίχως ποτέ όμως να αρνιόμαστε την νόσο η οποία ήταν πάντα εκεί και μας κοιτούσε. Αντίθετα συμβιβαστήκαμε με αυτήν και αφεθήκαμε να μας οδηγήσει στα καλύτερα, πλέον και όχι όπως παλιά, με την αντίστασή μας, στα χειρότερα.

Αρχίσαμε λοιπόν να μεγαλώνουμε και να κάνουμε “κανονικά” πράγματα, που κάνουν όλοι οι “κανονικοί” άνθρωποι. Να βγαίνουμε έξω, να κάνουμε φιλίες, να φλερτάρουμε, και να πηγαίνουμε σε συναυλίες. Άρχισαν σιγά σιγά να αναδύονται οι δικές μας επιθυμίες και τα ταλέντα μας κι έτσι οργανώσαμε ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος όπως εργαστήρι φωτογραφίας, το συγγραφικό μας καφενείο την ομάδα Μπάσκετ κλπ. Αρχίσαμε λοιπόν να αναγνωρίζουμε αυτόν τον ιδιαίτερο εαυτό και να τον μοιραζόμαστε προς τα έξω και να λαμβάνουμε για πρώτη φορά επαίνους και αναγνώριση κάτι που μας δημιουργούσε αμηχανία διότι δεν το γνωρίζαμε.

 

Η ιδέα του φεστιβάλ

Έχοντας βαθιά ευγνωμοσύνη για την καλύτερη ζωή που έχουμε σήμερα, πρώτα προς εαυτό μας, στα μέλη της ομάδας, τους ανθρώπους που μας στήριξαν, και προς την περιοχή που μας φιλοξενεί τα τελευταία 4 χρόνια, είχαμε την έμπνευση να διοργανώσουμε μια σειρά από εκδηλώσεις, ως δώρο επιστροφής και ευγνωμοσύνης προς όλους αυτούς.

Ένα διήμερο φεστιβάλ, στην περιοχή της Ακρόπολης, όπου νιώσαμε από την αρχή ως τόπο μας και ίσως, για πρώτη φορά στην ζωή μας, ότι ανήκουμε γεωγραφικά κάπου, δίχως ποτέ να νιώσουμε ανεπιθύμητοι. Αντίθετα, ήμασταν απ’ όλους διακριτικά ευπρόσδεκτοι.

Με το φεστιβάλ επιθυμούμε να καλυφτεί, εφ’ όλης της ύλης, η βασικότερη παράμετρος της ανθρώπινης ζωής, η Ψυχική Υγεία.

Θα θέλαμε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται γύρω από αυτό το μεγάλο και παρεξηγημένο θέμα.

Επίσης, θα είμαστε εκεί να υποστηρίξουμε όσους το χρειάζονται μέσα από την εμπειρία μας την δύναμη και την ελπίδα.

Οραματιζόμαστε ένα φεστιβάλ που δεν θα ανήκει σε μια συγκεκριμένη ομάδα αλλά στους κατοίκους της περιοχής και της Αθήνας ευρύτερα. Η φιλοσοφία μας είναι να εμπλακούν όλοι, εμείς οι ίδιοι, οι φίλοι μας και όσοι μένουν ή εργάζονται εδώ και να συμμετέχουμε ενεργά στην δημιουργία του.

 

Μαζί με εθελοντές

Όπου μοιραστήκαμε την ιδέα μας, την καλοδέχτηκαν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου και δήλωσαν πρόθυμοι ως εθελοντές, να συμμετέχουν με όποιον τρόπο τους ζητηθεί. Απευθυνθήκαμε σε διάφορους φίλους μας, με τους οποίους μοιραστήκαμε την ιδέα μας και έτσι συγκροτήθηκε μια υπέροχη ομάδα, πολύτιμων και πρόθυμων να συμβάλουν στη διοργάνωση του φεστιβάλ, εθελοντών, με πολύ όρεξη και κέφι.

Η ομάδα δεν είναι στατική, είναι ζωντανή, αναπνέει μεγαλώνοντας σε αριθμό και ιδέες. Όλοι προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες, όπως κι εμείς, συγκροτώντας ένα πολύχρωμο σύνολο ανθρώπων που οραματίζεται και θέλει να συμβάλει με αγάπη στην ιδέα αυτή.

 

Κάλεσμα

Επιθυμούμε και οργανώνουμε μια σειρά από δράσεις που θα φωτίσουν και θα δώσουν φρεσκάδα σε ειδικά θέματα, μερικές φορές δύσκολα, με την ελπίδα ότι θα αφήσουν πίσω κάτι πολύ θετικό και σταθερό.

Δεν επιθυμούμε να περιοριστούμε σε κάτι που μπορεί να αφήσει, ίσως, πολύ καλές εντυπώσεις αλλά θα ξεχαστεί γρήγορα.

Οραματιζόμαστε ένα ζωντανό σποράκι στην καρδιά της περιοχής και των ανθρώπων της που θα μεγαλώσει και θα ανθίσει.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα από τα σοβαρά θέματα που αναδύθηκαν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας είναι το ζήτημα της ψυχικής υγείας. Για εμάς αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας. Όλη μας η ζωή είναι σε κρίση. Έχοντας λοιπόν βρει την λύση οι ίδιοι και οι οικογένειές μας, επιθυμούμε να μεταφέρουμε την εμπειρία μας και σε άλλους που θα το χρειάζονται.

Σας καλούμε λοιπόν να γιορτάσουμε μαζί δίχως καμμιά αναστολή, με γενναιοδωρία και αγάπη προς τον εαυτό μας.

Διότι ότι κάνουμε στην ζωή μας το κάνουμε, εντέλει, για την ψυχική μας υγεία διότι έχει αναγνωριστεί πλέον ότι όλα ξεκινάνε από εκεί.

 

“humanlinks – ανθρώπινοι σύνδεσμοι”

Το site μας: humanlinks.gr 

Ut molestie arcu sit amet magna

Integer ultrices non elit in aliquam. Vivamus in viverra enim. Aliquam commodo lacus sit amet tellus fringilla, iaculis congue libero rutrum. Aenean mollis nisl sed aliquam accumsan. Phasellus congue vulputate faucibus. Nullam ut nisl vel augue malesuada mattis quis id libero. Integer viverra arcu ante, vel condimentum metus ullamcorper non. Aliquam fermentum, ligula vitae placerat varius, turpis eros volutpat nulla, et ultrices ligula ex ac leo.

Suspendisse a enim varius, tempus massa at, lobortis tellus. Nam vel odio nec nisi iaculis tincidunt mattis et diam. Proin semper nibh lectus, eget efficitur mauris sodales in. Curabitur congue turpis quis tellus vehicula tempor. Sed volutpat, nulla eu malesuada mollis, mi augue vulputate lacus, maximus auctor dolor quam sed augue. Maecenas dapibus leo at odio consectetur suscipit. Ut elit enim, efficitur eget malesuada sit amet, euismod ac enim. Quisque dictum nec justo consequat congue. Suspendisse lacus tellus, tincidunt quis condimentum ac, auctor ut purus. Nulla id cursus justo. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Sed nec lectus augue.

Maecenas nec nisi mauris

Fusce ut erat arcu. Proin sed interdum sem, et tempor elit. Vestibulum fermentum arcu non dui tincidunt, non volutpat neque hendrerit. In at sollicitudin massa. Aliquam viverra mauris nisi, ac malesuada erat porttitor at. Donec viverra odio in tempus finibus. Donec tempus eu purus ut fringilla. Fusce non arcu eget nisl pharetra viverra id vel nibh. Nulla sit amet elementum augue, eget aliquet nulla. Nulla luctus quam eu justo tempus auctor. Phasellus efficitur orci et mi pretium, vel pellentesque elit porta. Phasellus vitae condimentum ligula. Ut ut sem id ante molestie interdum sit amet quis magna. Fusce rhoncus tortor nec risus finibus facilisis. Aenean leo odio, commodo id fermentum accumsan, consequat vel lectus. Mauris sed finibus ipsum.

Aliquam maximus aliquam ex, ac egestas justo faucibus nec. In et elit sollicitudin, euismod purus eu, mattis lorem. Aenean congue et diam eget lacinia. Proin ut erat quis augue finibus faucibus. Aenean imperdiet quis dui a imperdiet. In hac habitasse platea dictumst. Fusce placerat orci ut ornare laoreet. Mauris lacinia imperdiet metus a molestie. Phasellus nec arcu ut eros efficitur cursus vitae ut ipsum. In pulvinar fermentum sapien, eu elementum ante fringilla ac. Aenean sodales eget purus sit amet elementum. Cras sit amet fermentum nibh. Ut varius erat odio, nec malesuada arcu ullamcorper sed. Morbi aliquet luctus sodales. Aliquam eu lectus vitae augue scelerisque facilisis eu eget diam.

Hello world!

Nullam aliquet risus in libero consectetur ornare. Aliquam dictum elit ac urna tincidunt ullamcorper. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; In condimentum quis dui non volutpat. Sed placerat nunc sed ligula accumsan molestie. Ut diam magna, porta vitae nisi commodo, malesuada pharetra quam. Sed elementum mattis vestibulum. Cras a quam vitae velit imperdiet feugiat ut eget massa. Fusce tincidunt rutrum eros, vel eleifend nisi porttitor at. Etiam ultricies ut mi nec cursus. Praesent tellus orci, hendrerit nec molestie non, volutpat vulputate elit. Curabitur et magna consequat, tincidunt neque quis, fermentum erat. Phasellus eget viverra lorem. Ut lacus arcu, tristique quis arcu id, pharetra scelerisque urna. Proin posuere ex dui, non sodales lectus rhoncus mollis.

Copyright 2020 All rights reserved