Ρόζα Τριανταφυλλίδη

Νηπιαγωγός, Forest School Leader – Level 3

Η Ρόζα Τριανταφυλλίδη είναι παιδαγωγός και μητέρα δύο παιδιών. Ως νηπιαγωγός, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικεύτηκε στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής & σχολικής ηλικίας και οικογένειες, με βάση τη βιωματική μάθηση και τη διαθεματική προσέγγιση, στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και στο Παιδικό Μουσείο της Βοστώνης κι από το 1994 έχει συνεργαστεί με πολυάριθμους φορείς (μουσεία, σχολεία, παιδικές βιβλιοθήκες, εκδοτικούς οίκους, ΜΚΟ κά). Από το 2012 εργάζεται αποκλειστικά στη φύση και συγκεκριμένα στο Αισθητικό δάσος του Υμηττού, όπου σχεδιάζει και υλοποιεί σχολικά & οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών. Έχοντας εκπαιδευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο (Forest School leader-Level 3), τη Δανία και τη Γερμανία γύρω από τη φιλοσοφία και την παιδαγωγική των «Σχολείων του δάσους», δημιούργησε την «Παρέα του δάσους» – μια ομάδα παιδαγωγών και ειδικών επιστημόνων- με στόχο την ενίσχυση και διάδοση της παιδαγωγικής προσέγγισης της φύσης, η οποία αξιοποιεί το «αρχαιότερο εργαστήριο στον κόσμο», αυτό της φύσης, ως πεδίο μάθησης κι ολιστικής ανάπτυξης για μικρούς και μεγάλους.

Η «Παρέα του δάσους»:

  • Οργανώνει δράσεις σε επιλεγμένους φυσικούς χώρους για παιδιά κάθε ηλικίας, γονείς, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς και σχολικές ομάδες.
  • Συνδυάζει τις σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες των Σχολείων του Δάσους, της Βιωματικής μάθησης, της Παιδαγωγικής Τέχνης Waldorf-Steiner και της Μοντεσσοριανής Αγωγής, που αξιοποιούν το φυσικό περιβάλλον ως βασικό εργαλείο εκπαίδευσης.
  • Στοχεύει μέσω της σύνδεσης με τη φύση, να συμβάλει στη σωματική, ψυχική, πνευματική και κοινωνική υγεία του αναπτυσσόμενου ανθρώπου.
  • Οραματίζεται την αύξηση της πρόσβασης μικρών και μεγάλων στη φύση και την ανάπτυξη της φιλοπεριβαλλοντικής τους συνείδησης.

Talks