Βάλια Λουτριανάκη

Φιλόλογος

Η Βάλια Λουτριανάκη (www.valialoutrianaki.com) είναι κλασική φιλόλογος με σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης και υποψήφια διδάκτορας με θέμα τη ρητορική και τη δημιουργική σκέψη στην εκπαίδευση (πρόγραμμα «Τεισίας»). Διδάσκει στο Αρσάκειο Ψυχικού, όπου εμψυχώνει ομίλους ρητορικής, ηγεσίας και δημιουργικής σκέψης από το 2001 και διοργανώνει θερινά εργαστήρια ηγεσίας από το 2014. Είναι διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» (ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ) από το 2015.
Τα τελευταία 20 χρόνια σχεδιάζει και εφαρμόζει καινοτόμα προγράμματα, όπως τα «Παιχνίδια Λόγου και Σκέψης©», το «Εργαστήριο Φαντασίας©», το «Γραφείον Ιδεών©» και τους «Μικρούς Ηγέτες©», και με τη βοήθεια μαθητών και συναδέλφων τα εμπλουτίζει συνεχώς. Ως πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση Ένωσης από το 2009 οραματίζεται την επανένταξη της ρητορικής στο σχολείο με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, δημιουργικής και καινοτόμου σκέψης, ηγετικών ικανοτήτων και συνείδησης ενεργού πολίτη. Πιστεύει στη διάχυση και ανταλλαγή της γνώσης και της εμπειρίας και γι’ αυτό από το 2006 πραγματοποιεί εθελοντικά επιμορφώσεις εκπαιδευτικών (έχει στο ενεργητικό της πάνω από 1.200 ώρες) και εμψυχώνει την ετήσια (διάρκειας 55 ωρών) Ρητορική Ομάδα Εκπαιδευτικών (από το 2012). Είναι μέλος της οργανωτικής / επιστημονικής επιτροπής σε μαθητικούς ρητορικούς αγώνες από το 2001.
Συνδιοργανώνει, μαζί με ομάδες και άλλων εθελοντών, κατασκηνώσεις ρητορικής τέχνης και δημοκρατικής παιδείας για μαθητές και φοιτητές (Open Your Mind Camps).
Είναι ιδρυτικό μέλος και συν-Συντονίστρια της ομάδας «Σύμπραξη Σχολείων για τη Δημοκρατική Εκπαίδευση» της European Democratic Education Community – Greece.
Έχει διατελέσει (μετά από αξιολόγηση φακέλου) επιμορφώτρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για το «Νέο Σχολείο» (2011).
Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας των σχολικών εγχειριδίων Αρχαίων Ελληνικών από το Πρωτότυπο για το Γυμνάσιο.
Συντονίζει την Ερευνητική Παιδαγωγική Ομάδα «Σείριος» και την Ομάδα Εθελοντών Παιδαγωγών.
Έχει σημαντική εμπειρία ως επιμελήτρια εκδόσεων και ως μέλος ομάδων σύνταξης λεξικών (Γ. Μπαμπινιώτη) και επιστημονικών περιοδικών.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του προγράμματος «Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Δασκάλου» της Gordon Training International και επίσημη TEDEd Club Leader.
Έχει παρακολουθήσει πολύωρες και πολυάριθμες επιμορφώσεις σε ποικίλα επιστημονικά αντικείμενα.

Talks